Orientare casa puncte cardinale

orientare casa puncte cardinale

Orientarea casa in functie de punctele cardinale

Orientarea corectă a unei case permite proprietarului sa profite de sursa energiei solare astfel rezultand reducerea costurilor pentru intretinere. O orientare buna a unei case poate creste eficienta energetica a locuintei, facand-o mai confortabila. Lumina joaca un rol foarte importand in interiorul casei tale.

Orientarea unei cladiri pentru a accepta caldura soarelui în timpul iernii și evitarea caldurii solare excesive vara nu este nimic nou. Aceste metode de orientare se folosesc din cele mai vechi timpuri, iar aceste realitati care influenteaza orientarea cladirilor nu se schimba niciodata. Soarele rasare in Est si apune in Vest. Soarele iarna formeaza un unghi mai mic in raport cu cladirea iar vara formeaza un unghi mai mare.

Casele antice grecești și romane au fost orientate și construite având în vedere expunerea solară sezoniera. Anumite realități care influențează orientarea clădirilor nu se schimbă niciodată. Soarele răsare în est și apune în vest. Miscarile zilnice si sezoniere ale soarelui sunt fapte de baza care trebuie luate in calcul pentru o buna orientare a locuintelor. Astfel creștem confortul interior, reducând în același timp cheltuielile de încălzire și răcire. Pentru o rapida cotatie de pret vezi pagina noastra de preturi proiecte case

Orientarea incaperilor de locuit – proiectul casei

Orientare spre Nord – camerele orientate spre Nord primesc lumina de slaba intensitate in plus aceasta zona este expusa vantului si frigului pe timpul iernii. Avantajos pe timp de vara cand aceste incaperi devin racoroase si umbrite. Pe partea de Nord este recomandat sa amplasam cele mai putin folosite incaperi cum ar fi : baie, depozitare, scara, spatiu tehnic, camara, garaj

Orientare spre Sud – trebuie sa fie o prioritate orientarea principalelor functiuni spre Sud. Fiind cea mai avantajoasa zona preferata de arhitecti si designeri, camerele pozitionate spre sud beneficiaza de incalzire naturala iarna si de lumina naturala pe tot parcursul zilei. Orientarea camerelor pe zona de Sud unde petreceti cel mai mult timp cu familia : Camera de zi, Living, Camera de joaca pentru copii, etc.

Orientare spre Est – camerele au o orientare buna pe zona de Est  deoarece primesc multa lumina naturala si caldura dimineata. Ce poate fi mai frumos dimineata cand te trezesti din somn sa deschizi geamurile de la dormitor si sa admiri rasaritul. Din aceste motive este bine sa orientam pe zona de Est : Dormitor, dormitor copii, bucatarie, loc de luat masa, etc.

Orientare spre Vest – camerele orientate spre vest primesc cea mai multa lumina dupa-amiaza si seara. Nu este o orientare foarte buna pe timp de vara pentru ca se produce o supraincalzirea a spatiilor de locuit. Din aceste motive specialistii iau masuri inca din faza de proiectare pentru protectie solara. Daca avem si o priveliste frumoasa pe partea de vest putem orienta :camera de zi, zone de socializare, terase.

Principii de orientare pentru o casa pasiva

Constructiile pasive trebuie amplasate astfel incat sa beneficieze cat mai mult de puterea soarelui iar in acest sens se fac studii specifice in functie de microclimatul zonei si traiectoria soarelui.

In principiu fatada care este la Sud are golul de ferestre mai mari pentru a permite razelor solare sa intre in incaperi pe timpul iernii.

Un aspect foarte important in alcatuirea caselor pasive este arhitectura si orientarea casei. Se recomanda o forma compacta regulata cu cat mai putini pereti exteriori. Se recomanda goluri de ferestre mari orientate pe latura de sud pentru case pasive.

Vara razele solare cad in mare masura pe acoperis si pe peretii dinspre est si vest, deci absenta ferestrelor in aceste locuri minimizeaza efectul cu care soarele verii contribuie la incalzirea locuintei. Observam ca orientarea ferestrelor pe zona de sud ne ofera avantaje atat pe timpul verii cat si iarna.

Putem obtine performante bune la costuri minime pentru casele pasive daca amplasamentul are caracteristicile potrivite. Atunci cand este posibil alegeti un teren care poate gazdui zone de zi cu vedere spre nord – spatii deschise in aer liber cu orientare similara.

Orientare in functie de amplasament – Vecinatati

orientare casa vara iarna

Amplasare si orientare casei in functie de vecinatati este foarte importanta. Trebuie respectat regulamentul de urbanism aferent zonei.

Putem face o analiza vizuala a cladirilor vecine. Trebuie avut in vedere ca iarna umbra constructiilor invecinate este de 3 ori mai mare decat inaltimea sa. Vara umbra va fi aproximativ cat inaltimea. A se vedea exemplul din imaginea de mai sus. Analizam vizual umbra cladirilor vecine sa nu ne ia toata lumina.

Vegetatia joaca si ea un rol importan poate fi o bariera eficienta in calea vanturilor reci iarna sau poate sa ne ia toata lumina vara.

Studiu de insorire

Prin studii de insorire va puteti face o idee clara asupra pozitiei favorabile a camerelor in raport cu vecinatatile. In momentul in care doriti sa realizati o locuinta noua este recomandat sa apelati la un specialist pentru a va bucura de cea mai buna orientare a casei dumneavoastra.

Specialistii din domeniu folosesc simulatoare 3D pentru studii de insorire pentru cea mai buna solutie de pozitionare a constructiei. Factori definitorii care se iau in calcul pentru un studiu de insorire sunt zona geografica, microclimatul, traseul soarelui in functie de data – rezultand un raport detaliat.

Prin certificatul de urbanism pentru proiecte complexe se cere studiu de insorire pentru obtinerea autorizatiei de construire.

Pentru o mai buna informare cititi si articole despre:

Citeste articole pe  Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Pinterest.

2 thoughts on “Orientare casa puncte cardinale

  1. Pingback: Teren casa - Cum aleg terenul pentru construirea unei case ?

  2. Pingback: Building Information Modeling - Atecton Company - 3D BIM

Comments are closed.