autorizatie isu – autorizare isu

autorizatie isu - autorizare isu

AVIZ Isu – Autorizatie ISU – Scenariu de securitate la incendiu

  Orice clădire trebuie să fie pregătită pentru situații de urgență chiar dacă evităm să ne gândim la asta de la început. Situațiile de urgență pot apărea atunci când te aștepți mai puțin. De aceea, înainte de a da în folosință o anumită clădire sau imobil ai nevoie de o serie de autorizări. Acestea includ o autorizatie isu din partea serviciului de pompieri. Pentru a primi o autorizare isu clădirea ta va trebui să întrunească o serie de condiții care vor fi verificate printr-o vizită a ISU. În popor se vorbește despre aviz isu și autorizatie isu, dar nu sunt același lucru deși sunt deseori confundate.

Cine are nevoie de aviz isu?

  • Unitățile de învățământ construite după anul 1992, modificate sau extinse vor necesita aviz isu. Chiar și spațiile comerciale de la parterul blocurilor de locuit colective, dacă au fost modificate între 1992 și 2015 au nevoie de aviz isu.
  • Clădirile și spațiile amenajate în clădiri cu o destinație pentru cultură dacă au o arie mai mare de 600 mp.
  • Clădirile sau amenajările temporare pentru spectacole și evenimente cu o capacitate de cel puțin 200 metri sau o destinație comercială de peste 2500 metri pătrați.
  • Clădirile sau amenajările pentru parcarea a minim 10 autoturisme, dar și construcțiile/amenajările agrozootehnice de minim 600 metri pătrați.

Atunci când construiești o clădire, o construcție sau o modifici, cel mai bine ar fi să întrebi specialiștii de ce autorizații și avize ai nevoie.

Unde ai nevoie de autorizație isu?

Autorizația isu se mai numește „Negație” și este un răspuns oficial al celor de la ISU de care ai nevoie în dosarul pe care un agent economic îl depune la primărie pentru a obține autorizația de funcționare sau acordul de funcționare. Astfel ai nevoie de o autorizație de la ISU pentru a începe să-ți desfășori activitatea economică. Începând de anul acesta, noi categorii de construcții și amenajări au nevoie de avizare sau autorizare în ceea ce privește securitatea la incendiu.

Astfel vor avea nevoie de autorizare isu chiar și următoarele construcții:

  • Apartamente, camere de inchiriat
  • Clădirile cu funcțiuni mixte care au o arie mai mare de 1000 m2
  • Sălile aglomerate și căile lor de evacuare indiferent de arie sau destinație
  • Spațiile comerciale localizate în stația de metrou

Ce se întâmplă dacă nu ai un scenariu de securitate la incendiu?

Orice firmă sau clădire care nu are o autorizare isu de funcționare pot fi grav amendate sau chiar închise. Avem și exemple negative de „lasă că merge”. În întreaga țară avem peste 1000 spitale care nu au avizare isu sau autorizare isu și tot funcționează. De asemenea, Casa Poporului funcționează de zeci de ani fără autorizare isu. Nu te invităm să le preiei modelul, doar te informăm.

Ce dezavantaje ai dacă nu deții autorizare isu?

Nu numai că riști să iei amenzi usturătoare sau chiar să îți fie închisă firma, dar la un incendiu ai șanse mari să fii blocat în clădire. Aceste avize și autorizări au rolul de a verifica și apoi confirma că în caz de incendiu sau alt tip de urgență cum ar fi cutremurul, oamenii aflați înăuntru au cel mai sigur traseu pentru a ieși nevătămați din clădire. Vorbim de cele mai mari șanse la viață în cazuri extreme până la urmă. Indiferent ce tip de construcție, clădire sau amenajare dorești să ridici, este bine să te informezi detaliat despre autorizațiile și avizele de care ai nevoie.

Pentru o mai buna informare despre case realizate cu imprimanta 3d cititi si despre:

Citeste articole pe  Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Pinterest.