Casa Sustenabilă Vs Casa verde vs Casa ecologică
Atunci când te gândești la tipul de casă pe care vrei să îl ridici ai de ales între mai multe variante, mai ales dacă vrei să construiești sustenabil. Sustenabilitate înseamnă să produci o urmă de carbon cât mai mică adică să afectezi cât mai puțin mediul înconjurător prin acțiunile tale. Astfel, ai la dispoziție 3 variante: casa sustenabila, casa verde și casa ecologică. Toate cele 3 constructii verzi au avantajele și dezavantajele lor despre care vom vorbi în rândurile următoare.
Cuprins
Casa sustenabilă: de ce să o alegi?
Casa sustenabilă este una dintre acele case sustenabile care afectează foarte puțin mediul înconjurător. Este construită eficientă pentru a utiliza cât mai puține resurse, a optimiza consumul de apă și energie, iar durabilitatea sa este de invidiat. Aceste case sustenabile utilizează materiale de înaltă calitate care afectează foarte puțin mediul. Nu numai că aceste case vor rezista mai mult în timp, dar se vor defecta mai rar și vor consuma mai puține resurse.
Care sunt materialele de construcții sustenabile?
- Materiale de construcții refolosibile: uși, ferestre, cherestea, blocuri de zidărie, țigle, pavaje, etc.
- Materiale achiziționate care au marca FSC – Forest Stewardship Council, acest ONG promovează gestionarea forestieră responsabilă prin intermediul eco-etichetării.
- Materiale ușor regenerabile: lână de oaie, bumbac, paie, stuf, altele.
- Materiale non-toxice, non-alergice.
- Produse locale pentru a economisi transportul suplimentar.
Casa verde: de ce să o alegi?
Casa verde este un tip de casă care a fost creată pentru a fi sustenabilă din punct de vedere al influenței asupra mediului înconjurător. Are la bază principii de reducere a consumului de energie, apă și materiale de construcție. O casă verde poate să folosească materiale de construcții reciclate, să fie sustenailă sau să fie prietenoasă cu mediul. De asemenea, poate include surse de energie sustenabilă cum ar fi energia solară sau geotermală.
În general, când vorbim de case verzi ne gândim la case care au fost construite în așa fel încât să conserve enegeria sau apa, să îmbunătățească, calitatea aerului dinăuntru, să folosească materiale folosite, reciclate sau sustenabile și să producă mai puține reziduuri în proces. Aici putem include și achiziționarea de produse electronice sau electrocasnice care sunt eco și consumă mai puțin. Astfel de constructii verzi sunt mai dificil de ridicat, dar merită efortul pe termen lung.
Casa ecologică: de ce să o alegi?
Casa eco este o construcție care afectează minim mediul înconjurător. Materialele din care se construiesc case eco vor reduce amprenta de carbon pe care o lasă în urmă și reduce drastic nevoile energetice. Astfel pentru a construi case ecologice va trebui să te gândești la metode de a reduce reziduurile prin refolosire, reconversia apei, reciclarea materialelor, controlarea poluării, generarea și conservarea de energie și reducerea emisiilor de carbon.
O casa eco va ține cont de următoarele aspecte:
- O calitate mai bună a aerului
- Niveluri ridicate de lumină solară pe timpul zilei
- Orientarea panourilor solare pentru maxim de eficiență
- Masă termală să absoarbă căldura solară
- Reducerea pierderii de căldură printr-o orientare minimă spre nord
- Un sistem de ventilație pentru refolosirea aerului (MVHR)
- Încălzirea prin surse ecologice: solar, pompă de căldură sau biomasă
- Panouri fotovoltaice, turbină mică de vânt sau un generator „verde” de energie electrică
- Folosirea de materiale de construcție naturale
- Colectarea apei de ploaie, ș.a.
Tu ce tip de casă alegi?
O casă ecologică nu are la bază doar funcționalitatea, ci și designul. Va trebui să folosești un eco design care să nu afecteze mediul înconjurător. De reținut este că ridicarea unei case eco este mai scumpă decât își poate permite un cetățean cu un salariu mediu. Acesta ar fi un dezavantaj alături de o perioadă poate mai lungă de execuție datorită atenției la detalii la nivelul de întreg.
Pingback: Pompa de caldura aer apa pentru case si locuinte - Atecton Company
Pingback: Casa ecologica - Atecton Company - Casa Eco Friendly