Cand nu e nevoie de autorizație de construcție?

Fara autorizatie de constructie

Constructie fara autorizatie

Aceasta este o întrebare pe buzele multor persoane in momentul in care isi doresc sa facă retușuri sau reamenajări mai mici sau mai mari, prin gospodărie si vom analiza cand nu este nevoie de autorizatie de constructie.

Știm ca legislația in vigoare este stufoasa si are un limbaj nu tocmai accesibil si nu toata lumea este dispusa sa se informeze din legislație cu privire la acele situații in care nu e nevoie de autorizație de construcție, așa ca ne-am gândit sa va ușuram munca si sa scriem acest articol cu privire la acele situații când NU AI NEVOIE DE AUTORIZATIE DE CONSTRUICTIE.

Exista oare case fara autorizație de construcție? Parcurge acest articol si vei afla răspunsul.

Înainte sa începem, vrem sa te informam ca tot ce vei citi se refera la legislația in vigoare, conform legii 50/ 1991, articolul 11, actualizata si completata in 2021.

Casa fara autorizatie 

Daca deții o construcție (casa sau anexa) poți sa faci reparații la împrejmuiri, la acoperișuri, învelitori sau terase cu condiția ca nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate. De asemăna, tot fara autorizație de construcție vei putea face reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară si exterioară , reparații și înlocuiri de sobe și coșuri de fum, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare si exterioare, cu mențiunea ca pentru cele exterioare se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări si nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.

Nici pentru, lucrări precum reparațiile sau înlocuirile la instalațiile interioare, și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire sau climatizare nu vrei avea nevoie de autorizație de construcție.

Fara autorizatie de constructie se pot executa :

Daca construcția se afla in în zone de protecție a monumentelor sau în zone construite protejate, dar care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, vei putea executa fără autorizație de construcție următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural construcției in cauza: lucrări de reparații și/sau întreținere la construcții existente, care nu afectează volumul, forma clădirii și decorația fațadelor ( de ex: conservare și restaurare a componentelor artistice ale construcțiilor), lucrări de reparații minore la finisaje exterioare cu condiția să se păstreze materialul, culoarea și textura finisajului, reparații/înlocuiri de tâmplărie exterioară, cu condiția să se păstreze materialul, forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei

Modificari interioare fara autorizatie de constructie

In ceea ce privește lucrările interioare, fara autorizație de construcție se pot face:  reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, precum și înlocuiri de tâmplărie interioară, cu păstrarea dimensiunii golurilor,reparații și înlocuiri la pardoseli si instalații interioare sobe și coșuri de fum păstrându-se forma, dimensiunile și materialele acestora.

Alte lucrari de constructie fara autorizatie

Reparațiile la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate se fac tot fara autorizație de construcție.

Se pot executa fără autorizație de construire lucrări de  amplasare tonete și pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, în suprafață de maximum 12 mp.

Montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și/sau a panourilor solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic se poate face, de asemenea, fara autorizație de construcție.

Conform legislației in vigoare, nu exista case fara autorizație de construcție. Poți executa doar anumite modificări / reparații / imbunatatiri pentru clădirile si anexele existente, dar nu poți realiza o casa fara autorizație de construcție.

  1. autorizatie de constructie
  2. cand nu e nevoie autorizatie de constructie
  3. fara autorizatie de constructie
  4. casa fara autorizatie de constructie
  5. constructie fara autorizatie

Pentru o mai buna informare cititi si articole despre:

Citeste articole pe  Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Pinterest.

One thought on “Cand nu e nevoie de autorizație de construcție?

  1. Pingback: Autorizatie isu - Avizare isu - autorizatie psi - aviz isu - avizare isu -scenariu

Comments are closed.