Casa sustenabila

Ce înseamnă să construiești sustenabil și principalele provocări

Trăim într-o țară în care abia în ultimii ani oamenii au început să înțeleagă, accepte și să promoveze conceptul de construcții sustenabile și sustenabilitate în general. Țara noastră deține o mulțime de case vechi de 100 ani sau chiar mai mult care sunt un pericol în caz de cutremur, iar nevoia de a construi mai multe locuințe este una palpabilă care se poate observa cu ușurință în orașele mari și periferiile lor.

Se contruieste foarte mult pentru că suntem tot mai mulți și avem nevoie de locuințe, dar oare construim cu gândul la mediul înconjurător sau nu ne pasă de cei care o să vină după noi? Din nefericire, prea puțini constructori, dezvoltatori sau proprietari de imobile se gândesc la viitor, amprenta de carbon și impactul pe care construcțiile îl au asupra mediului înconjurător.

Pe de altă parte, numărul celor care devin interesați de casele sustenabile se află într-o continuă creștere chiar dacă acum este unul redus. Important este că există interes și apreciere din partea celor care vor să lase o amprentă de carbon mai mică asupra mediului în care trăiesc.

Construcții sustenabile: beneficii

Facturi mai mici

Construcțiile sustenabile sunt capabile să te ajute să reduci cheltuielile cu facturile la electricitate, atât pentru case, cât și pentru sediile de birouri.  De cele mai multe ori, atunci când vorbim de clădiri de birouri, facturile la electricitate cad în responsabilitatea chiriașului și a proprietarului.

Economii pentru alte obiective

Folosind materiale sustenabile poți economisi sume importante de bani pe care le poți folosi la alte lucruri, de exemplu să plătești alte cheltuieli. Antreprenorii pot vedea în economii o oportuntiate de a acoperi alte cheltuieli importante cum ar fi salariile angajaților, asigurările medicale sau chiar să facă investiții.

Amprentă de carbon mai mică

Angajamentul de a reduce amprenta de carbon a unei companii de construcții este un beneficiu enorm pentru imagine. De aceea, dacă vei folosi soluții eficiente din punct de vedere energetic vei avea parte de un avantaj de marketing în fața altor competitori și poate chiar vei găsi oportunități de afaceri.

casa verde sustenabila si ecologica

Provocările unei construcții sustenabile

Dacă te-ai hotărât să construiești o casă sustenabilă va trebui în primul rând să fii atent la mărimea și orientarea acesteia.

O casă de mari dimensiuni este greu de încălzit și întreținut, iar asta nu este benefic nici mediului, nici bugetului tău.

Mai mult, un arhitect îți poate sugera ca pe latura de Sud-Est unde există mai multă lumină să poziționezi camerele unde vei avea lumină naturală cât mai multe ore din zi: living, birou, bucătărie.

Pentru a reduce emisiile de gaze de eșapament aferente transportului, este recomandat să alegi materiale de construcții din localitatea ta.

Astfel ele vor parcurge un traseu mai scurt spre locul dorit și vei reduce emisiile de dioxid de carbon.

Izolația casei este o nouă metodă de a economisi resurse în timp ce ai grijă de mediu. Va trebui să izolezi fiecare încăpere cât mai bine.

O variantă ieșită din comun este izolația cu plută, una mai costisitoare, dar ecologică și practică pe termen lung.

Cea mai mare provocare atunci când vine vorba de a construi folosind materiale ecologice este găsirea unor meseriași care să știe cum să folosească materialele, să nu risipească, să aibă grijă de ele și să lucreze eficient.

Nu tuturor le pasă de construcția ta cum îți pasă ție pentru că în fond, este visul TĂU în joc.

Avantaje oferite de construcții sustenabile

Construcțiile sustenabile sunt capabile să schimbe fața lumii moderne și să fie cât mai prietenoase cu mediul, dar mai sunt avantaje ce merită menționate: constructorii pot astfel să muncească folosind produse cu un cost mai mic, dar la fel de sigure și productive, iar locuitorii sau chiriașii pot plăti un preț mai mic pentru serviciile și materialele de construcții oferite.

Avantaje oferite de construcții sustenabile

Construcțiile sustenabile sunt capabile să schimbe fața lumii moderne și să fie cât mai prietenoase cu mediul, dar mai sunt avantaje ce merită menționate: constructorii pot astfel să muncească folosind produse cu un cost mai mic, dar la fel de sigure și productive, iar locuitorii sau chiriașii pot plăti un preț mai mic pentru serviciile și materialele de construcții oferite.

Cerere_emitere_CU