masuratori cadastru, cadastrist, intabulare

Cadastru: când ai nevoie de el?

Unii trăiesc o viață întreagă fără să aibă nevoie de cadastru, iar când au nevoie de el, nici nu știu la cine să apeleze. Vei avea nevoie de cadastru atunci când vrei să vinzi o parte de teren, o locuință sau când vrei să lași moștenire copiilor sau rudelor o proprietate. Orice act prin care proprietatea unui teren sau imobil trece în proprietatea altcuiva are la bază o serie de documente, iar cel mai important, de departe este cadastrul.

Cadastru si intabulare: servicii oferite de topometrist și cadastrist

Pentru a modifica proprietarul unui teren sau al unui imobil, fie el casă sau apartament, ai nevoie de cadastru si intabulare. Ce înseamnă cadastru si intabulare? Înseamnă măsurătoarea terenului sau a locuinței, crearea unor documente oficiale care specifică dimensiunile, forma, poziționarea elementelor măsurate și vecinii lor, dar și înregistrarea la Registrul Oficial de Cadastru și Topografie a imobilului sau terenului.

După eliberarea unui cadastru proprietarul va merge cu documentele la primăria de care aparține pentru declararea și înregistrarea măsurătorii reale a proprietății în registrele primăriei. Astfel se pot modifica taxele locale, iar următoarele adeverințe de rol sau certificate fiscale vor fi eliberate în concordanță cu adevăratele dimensiuni ale proprietății. Procesul este unul lung și complex, iar persoanele la care vei apela sunt un cadastrist și un topometrist care vor măsura, vor înregistra într-o carte funciara și vor lucra la intabulare.

Ai nevoie de cadastru și intabulare când vinzi o casă? DA!

Atunci când vrei să vinzi o casă ai nevoie atât de cadastru, cât și de intabulare pentru a putea trece în proprietatea altuia o proprietate. Pentru a obține cadastrul ai nevoie de o serie de documente care includ:

  • Actele de proprietate în copie legalizată
  • Certificat fiscal eliberat de direcția de taxe și impozite locale
  • Adeverință de rol agricol de la Registrul agricol local
  • Copii xerox ale fiecărui act de identitate al proprietarilor

Cadastristul primește aceste documente și le înaintează serviciilor de cadastru județean, topometristul îți măsoară proprietatea și oferă suport cadastristului pe durata întregului proces. Lucrurile se complică și durează aproximativ 5 luni atunci când ai nevoie de cadastru atât pentru teren intravilan, cât și pentru teren extravilan deoarece ai nevoie de două dosare. Dosarele depuse pentru cadastru si intabulare vor conține aceleași documente, fix cele de mai sus plus măsurătoarea topografului.

Pentru cadastru si intabulare apelează cu încredere la NOI!

Cadastrul și intabularea sunt procese de lungă durată. Nu te aștepta să ai proprietatea inclusă într-o carte funciara locală de pe o săptămână pe alta. Chiar dacă măsurătoarea are loc rapid de pe o zi pe alta, procesul de intabulare și cadastrul au nevoie de mai mult timp deoarece implică o colaborare cu statul. Știm cu toții că atunci când avem nevoie de acte eliberate de stat, procesul este unul de durată.

Ce preț are cadastrul?

Înscrierea unei proprietăți într-o carte funciara se numește cadastru si intabulare. Este un proces care necesită prezența, munca, expertiza unui cadastrist și a unui topometrist. Nu oricine poate face asta. Prețul unui cadastru este stabilit în funcție de tipul de proprietate și anume: intravilan și extravilan, dar și de dimensiunea terenului sau imobilului. Cu cât este mai mare terenul și mai departe de biroul persoanei contractate cu atât prețul va fi unul mai mare. Deși poate ajunge la sume care pot părea mari, important este că acest cadastru este necesar o singură dată în viață și nu necesită reînoire.

Așadar când ai nevoie de un expert în cadastru si intabulare, apelează cu încredere la NOI!