1. Despre studii de specialitate 

De fiecare dată când te gândești că vrei să construiești ceva, îți vine rapid în minte ideea că înainte de a-ți sufleca efectiv mâinile, va trebui să obții o serie de documente care să îți dea voie să o faci. Ai nevoie de câteva, uneori mai multe, studii specialitate pentru a putea demara lucrările în completă legalitate. Un astfel de studiu important este acel studiu geotehnic prin care te asiguri că pe terenul pe care vrei să construiești un bloc sau viitoarea ta locuință, nu au loc alunecări de teren care ar determina pierderea întregii investiții.

 1. Tu știi când ai nevoie de un studiu geotehnic?

Atunci când dorim să construim sau doar să modificăm un imobil, avem nevoie de informații despre solul terenului unde vrem să amplasăm viitoarea construcție. Ce este important să aflăm este dacă acest sol poate să susțină construcția în sine. Putem afla aceste informații doar prin intermediul unui studiu geotehnic.

Un studiu geotehnic ne oferă mai multe informații utile cum ar fi:

 • Adâncimea maximă de îngheț
 • Permeabilitatea solului
 • Structura solului în adâncime
 • Compoziția solului
 • Incluziunile solului
 • Adâncimea pânzei freatice
 • Stabilitatea solului
 • Riscul de alunecări de teren

Informațiile obținute printr-un studiu geotehnic ne ajută să luăm cele mai bune decizii în ceea ce privește tipul de fundație aleasă, regimul de înălțime, etc. Un studiu geotehnic conține o mulțime de informații vaste și extrem de utile. Acestea pot fi interpretate într-o diversitate de feluri pentru a ridica o locuință în condiții de maximă siguranță.

 1. Studiu geotehnic, studiu de insorire, studiu de impact, energii alternative

Pentru a obține râvnita autorizație de construire și demararea lucrărilor vei avea nevoie de câteva studii cum ar fi: studiu de insorire, studiu geotehnic, studiu de impact. Studiul de însorire se referă la analiza modului în care clădirile alăturate sunt dispuse pentru ca niciuna dintre ele să nu piardă iluminarea naturală. Mai simplu explicat, un studiu de insorire are drept scop analiza modului în care umbra unei clădiri afectează iluminatul natural al celorlalte clădiri aflate în vecinătate. Un studiu de insorire are drept scop furnizarea de soluții eficiente atât pentru clădirea ce va fi ridicată, cât și pentru cele care sunt finalizate deja.

Dacă vorbim de un studiu de impact, acesta se referă la influența pe care o are o anumită clădire asupra mediului înconjurător. Persoanele fizice sau juridice atestate de Ministerul Mediului întocmesc un studiu de impact și au grijă să ia în considerare mai mulți factori. Acești factori sunt:

 • Ființe umane, faună, floră;
 • Sol, apă, aer, climă, peisaj;
 • Bunuri materiale, patrimoniu cultural
 • Interacțiunea dintre factorii de mai sus

În prezent, constructorii au observat o atenție sporită, un interes crescut pentru energiile alternative. Când vorbim de energii alternative  ne referim la opțiuni ecologice care sunt prietenoase cu mediul. Grupul de energii alternative include: energia solară, biomasa, hidroenergia, energia eoliană, energia geotermală.

 1. Avantajele / beneficiile de a lucra cu noi pentru serviciu

Un studiu geotehnic în sine este o etapă care va cuprinde informații despre structura solului pe care l-am ales pentru noua construcție. De informațiile oferite de acest studiu depinde ce putem și ce este recomandat să construim pe acel teren. Este bine să facem studiul înainte de a cumpăra un teren în special dacă vrem să construim un imobil înalt sau o clădire cu mai multe etaje.

 1. Studii specialitate, Studiu geotehnic, Studiu de insorire, Studiu de impact, Energii alternative – preț

Când vorbim de studiu geotehnic, studiu de insorire, studiu de impact, vorbim de colaborări cu experți în domeniu. Experiența acestora vorbește de la sine, iar prețurile unor studii specialitate vor fi pe măsură. Cu cât o profesie este mai rară și mai intens căutată, cu atât prețurile vor fi mai mari. Importanța acestor studii nu poate fi negată, ele fiind necesare obținerii autorizației de construire. Totuși dacă avem nevoie de servicii pentru a folosi energii alternative, trebuie să menționăm că prețurile ridicate de la început vor fi amortizate integral.